Tussentijds verslag zuster Mystieke Roos

Logo Vastenactie

Ik ben blij u te kunnen melden dat we van de opbrengst inmiddels twee machines voor ons laboratorium, (de Dymind hematology analyzer en de Erba Chem-7 chemistry analyzer, met reagentia) hebben kunnen aanschaffen. Beide machines werden afgelopen september geleverd, maar aangezien ze nog geïnstalleerd moesten worden door de leverancier, hebben ze enige weken onuitgepakt in onze hulppost gestaan.

Gelukkig arriveerde de monteur eind oktober om de machines te installeren en uitleg te geven over het gebruik ervan. De machines worden inmiddels gebruikt door onze laborant. Het eerste gebruik was vooral om de machines uit te proberen, dus we zijn voorzichtig begonnen. Maar de resultaten zijn goed. De machines blijken goed te functioneren. We hebben bij patiënten bijvoorbeeld nierfunctie en het bloedbeeld kunnen bepalen, wat belangrijk was voor hun behandeling. Nu konden we deze bepalingen op de hulppost doen en hoefden de patiënten niet naar de grote stad. Uit ervaring weten we dat velen dat dan uiteindelijk niet doen (omdat er geen vervoer of geen geld is). Ook kan onze arts nu gerichter behandelen, wat minder risico met zich meebrengt voor de patiënt.

Het plan is om vanaf begin november de machines volledig te gebruiken, nu we goed weten hoe we deze moeten bedienen. We hebben onze patiënten op de hoogte gebracht van deze nieuwe mogelijkheden. We verwachten dan ook dat velen van hen betere diagnostiek en behandeling in onze hulppost kunnen krijgen en niet naar een ander ziekenhuis hoeven te gaan of zonder behandeling weer terug naar huis gaan.
Verder hebben we in september ook de machine om water te zuiveren aangeschaft. Enige dagen na de betaling kwam er al een medewerker van het bedrijf om te zien hoe en waar de machine geplaatst zal worden. We hebben een lokale aannemer gevraagd een klein gebouwtje te bouwen waar de waterzuiveringsmachine geplaatst gaat worden. Dit gebouw is bijna klaar en zodra het af is zal de machine ook geleverd worden. Deze zullen we dan inzetten voor patiënten en medewerkers van de hulppost en voor vele anderen in onze parochie.
Wij zijn heel blij dat wij met uw hulp betere gezondheidszorg kunnen bieden voor de mensen in Ushetu.